Estamos en el inicio del envero, cuando parece que empieza a coger vida la viña. Esta auténtica uva, Tinta Fina, empieza a cargarse de azúcar y aparecen dentro los polifenoles y los antocianos responsables de teñirla. Por esto, la uva cambia todo su color en el envero. Para conocer el nivel de azúcar en la uva debemos esperar al periodo de maduración, hasta primeros de septiembre. Os cuento como anécdota que cuando yo era pequeño se decía que si el Día de San Roque, que es el 16 de agosto, se ponía un racimo totalmente enverado significaba que iba a ser buena cosecha. Este año vamos por buen camino y, aunque sea corta porque ha helado, tendremos una cosecha de buena calidad. 

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The time of Veraison

We are now in the beginning of the Veraison phase which is the onset of the ripening of the grapes.  Our authentic grape variety “Tinta Fina” starts to build up sugar levels as well as levels of  Anthocyanins which are responsible for changing the color of the grapes from green to red. To evaluate the full potential of the sugar levels in the grapes we still have to wait until the end of Veraison which is usually the beginning of September. I remember, when I was a child, everybody said that when on the day of San Roque, which is a catholic festival on August 16, the grapes of a vine have changed completely, it’s going to be a great vintage. Regarding the quality of the grapes, 2017 so far looks very promising, although, due to the frost earlier this year we have lost a certain percentage of the grapes.