Un vino como norma general llegará al consumidor en condiciones óptimas de consumo por lo tanto el decantado no va a ser necesario, no obstante, hay condiciones que hacen que el decantado sea una buena opción antes del consumo:

  • Cuando se trate de vinos con mucha guarda en botella y queramos consumirles en un corto periodo de tiempo.
  • Vinos con presencia de precipitados
  • Vinos con alguna nota de reducción (olor a cerrado)

En cualquier caso, tenemos que tener en cuenta que el efecto oxigenador que tiene el decantado también podemos tenerle en la copa por lo que si tenemos tiempo para dejar evolucionar el vino en la copa podemos prescindir totalmente del decantado.

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How and when to decant a wine

In the best-case scenario, a wine arrives at the consumer in the optimal conditions for direct consumption. However, there are certain circumstances where decanting the wine before consumption is recommended:

  • When the wine is stored in the bottle for a long period of time and when it is to be consumed immediately
  • Wines that have sediments
  • Wines that have indications of reduction and need oxygen to “open up”

In any case, we have to keep in mind the effect that oxygen has on the wine when using a decanter and also know that we will achieve the same effect by having the wine in our glass without decanting it.